Wat is rosacea en hoe kom je er weer vanaf?

december 11, 2019 | Alles | admin

Een rode kleur na het sporten of na een heftige inspanning vinden we helemaal niet erg en is normaal. Alhoewel… als de rode kleur daarna maar weer rustig wegtrekt. We vinden het vervelend als de rode kleur constant aanwezig is en/of gepaard gaat met ontstekingen en dit in sommige gevallen nog erger wordt wanneer we een glaasje wijn drinken of pittig eten.

Rosacea is een chronische ontstekingsaandoening van de gezichtshuid waarbij je last hebt van oppervlakkige bloedvaatjes in het gezicht (couperose) en algehele (diffuse) roodheid. Dit gaat vaak gepaard met bultjes, puistjes en ontstekingen. Andere signalen voor rosacea kunnen zijn: droogte, huidvergroving en een stekend en branderig gevoel in het gezicht. Opvallend is dat bij deze huidaandoening geen mee-eters (comedonen) aanwezig zijn.

Rosacea kan zich in stadia ontwikkelen. Vaak begint rosacea met rode opvlammingen (vlindervormig), deze roodheid ontstaat door kleine gesprongen bloedvaatjes op de wangen en de neus. Deze roodheid kan zich later uitbreiden richting de kin en het voorhoofd. Dit beginstadium kan opgevolgd worden door een ontstekingsstadium. In dit tweede stadium ontstaan er kleine rode bultjes en puistjes. Ook kan de huid gaan opzwellen en schilfering gaan vertonen, tevens kan hierbij een grove huidstructuur ontstaan.

Het karakter van rosacea kan onvoorspelbaar zijn, soms vlamt het in korte tijd op en soms verdwijnt het weer. Rosacea komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal na het 30ste levensjaar. Omdat rosacea een chronische huidaandoening is, is het belangrijk om te weten dat deze huidaandoening helaas niet volledig overgaat. Het is uiteraard wel mogelijk om de rosacea onder controle te krijgen door middel van de juiste huidverzorging, behandelingen en het vermijden van triggers. Maar wat zijn nou de juiste huidproducten en behandelingen? En wat zijn de triggers van rosacea?

Triggers bij rosacea

Er zijn veel verschillende uitlokkende factoren die ervoor zorgen dat de rosacea erger wordt. Hieronder zijn deze beschreven:

 • Agressieve en intensieve huidbehandelingen zoals scrubben, microdermabrasie en bindweefselmassages zullen de rosacea geen goed doen.
 • Alcohol; met name rode wijn.
 • Geneesmiddelen; bij vaatverwijdende middelen kan de rosacea verergerd worden.
 • Histaminerijke voeding; door histamine zetten bloedvaatjes uit.
 • Irriterende stoffen; vermijd parfum in je verzorgingsproducten, geurstoffen en alcohol.
 • Pittig eten en drinken.
 • Roken.
 • Sporten; zorg ervoor dat je niet oververhit raakt en verminder eventueel de intensiteit of de duur van het sporten. Bij hoge inspanning wordt de bloedcirculatie flink verhoogd.
 • Stress.
 • Temperatuurverschillen; denk hierbij aan een verwarming of airco, maar ook aan een heet bad/douche/sauna.
 • Zon; gebruik dagelijks een SPF 30-50.

Behandeling bij rosacea

Gelukkig zijn er binnen de huidtherapeutische zorg mogelijkheden om uitbreiding van rosacea te voorkomen en deze huidaandoening onder controle te krijgen en te behouden. Het hoofddoel van de behandeling is om de ontstekingsreactie uit te doven, de huidweerstand op te bouwen en de diffuse roodheid en gesprongen bloedvaatjes te verwijderen/verminderen. Naast deze vele behandelmogelijkheden zal de huidtherapeut een persoonlijk advies geven. Deze adviezen zijn gebaseerd op huidverzorging en op het vermijden van triggers die de rosacea alleen maar erger maken.

Allereerst is het van belang om je huid zorgvuldig te reinigen en te verzorgen zonder parfum, alcohol en andere geurstoffen, dit zorgt alleen maar voor extra irritatie. Je kunt het beste gebruik maken van milde verzorgingsproducten. Bij Huidzorg De Lier geven we je graag een persoonlijk en vrijblijvend verzorgingsadvies.

Door combinatie van verschillende behandeltechnieken is rosacea goed te behandelen. Afhankelijk van jouw huidbeeld en klachten kunnen de verschillende kenmerken van rosacea behandeld worden. De behandelingen die voor rosacea ingezet kunnen worden zijn: juiste huidverzorging, medicatie, peelings, IPL en laser.

Om de ontstekingsreactie van de rosacea te minderen beginnen wij het behandeltraject vaak met een aantal peelings. Hierbij gebruiken wij in de meeste gevallen de hibiscuspeeling van Dermaquest. Deze unieke combinatie van hibiscuszuur, amandelzuur en azelaïnezuur wordt ingezet om de gevoelige huid te kalmeren. Door de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie wordt het gebruik van azelaïnezuur bij rosacea aangeraden. Hierbij wordt azelaïnezuur beschouwt als eerste keuze voor de behandeling van rosacea met actieve ontstekingen. Deze oppervlakkige peeling bevordert de afschilfering van de huid en werkt antibacterieel. Het aminozurencomplex zorgt voor herstructurering van de huid, wat resulteert in een gezonde huid met een optimale weerstand.

Om uiteindelijk alle roodheden als gesprongen rode bloedvaatjes, couperose en diffuse roodheid bij rosacea te verwijderen zal er gebruik gemaakt worden van lichtflitstherapie en/of lasertherapie. De huid zal na een aantal behandelingen langdurig stabiel blijven. Overigens hebben de meeste patiënten wel baat bij een jaarlijks onderhoud.

Heb jij last van rosacea of denk jij last te hebben van rosacea? Maak gerust een afspraak en kom langs! Tijdens een intakegesprek kijken wij naar jouw huid en brengen we je klachten in kaart. Wij zoeken graag samen met jou naar de meest geschikte behandeling om uiteindelijk de rosacea te verminderen.